Oletko miettinyt, millaisessa roolissa viihdyt viestijänä?
Haluatko ensisijaisesti näkyä työsi kautta ja viestiä asiantuntijana? Vai onko sinulle luontevaa kertoa myös muusta elämästä, esimerkiksi vapaa-ajastasi?
Asiantuntijana voi tänä päivänä viestiä onnistuneesti monella tapaa. Asiantuntijanakin voi viestiä kokonaisena ihmisenä eikä vääntää itseään yhteen standardimuottiin. Ei tarvitse jäykistellä eikä toisaalta hassutellakaan, jos se tuntuu ihan väärältä.
Entä oletko enneminkin pohdiskelija vai tykkäätkö sanoa suoraan? Mieluummin keskustelija kuin keskustelunherättäjä? Vai ehkä molempia tilanteesta riippuen?
Roolisi voi eri yhteyksissä ja kanavissa olla vähän erilainen. Kollegoiden kanssa pystyy olemaan epämuodollisempi kuin Hesarin haastattelussa. Tutkimuksen lopussa voi ottaa pontevammin kantaa kuin sen alussa. Rooli liittyy näin myös omaan tavoitteeseesi ja motivaatioosi viestiä.
Ihminen muuttuu, roolikin muuttuu ja ilmaisu käy usein varmemmaksi. Sain parhaan haastatteluni juuri eläkkeelle jäävän poliisipäällikön kanssa, sillä hänellä oli pitkä kokemus eikä hänen tarvinnut enää varoa muiden varpaita.
Myös viestinnän tapa on syytä tehdä itselle passeliksi: toiselle viestinnän tarkka aikataulutus tuo ryhtiä, toiselle sopii tilanteen mukaan ja spontaanisti viestiminen.
Lopuksi voit vielä tuumailla, miten viestijän roolisi heijastuu ilmaisutyyliisi. Asentoon, ilmeisiin, ääneen sekä etenkin käyttämiisi sanoihin.
Lisää ajatuksia roolista, tyylistä ja omannäköisestä viestinnästä saat Asiantuntijan omasta viestintätyökirjasta, jonka voit tilata täältä.