Viisaita vinkkejä kirjoittamisesta – kirja-arvio

Johanna Isosävin ja Camilla Lindholmin Yhteisöllisen kirjoittamisen opas on viisas kirja kirjoittamisesta ja yhdessä tekemisen voimasta.

Kirjasta saa eväitä niin yksin kuin yhdessä kirjoittamiseen. Opas on oiva kaikille asiantuntijoille, vaikka se onkin kirjoitettu ensisijaisesti akateemisille kirjoittajille.

Kirjan kirjoittajat riisuvat terveellisesti kirjoittamisen myyttejä ja yksinäisen sankarikirjoittajan viittaa. Sillä yhdessä kirjoittamisessa on tutkimusten mukaan paljon plussaa. Esimerkiksi se, että osana yhteisöä kirjoittavat oppivat nopeammin kirjoittamisen konventioita ja niihin liittyviä haasteita sekä saavat tukea kirjoitusblokkeihin.

Itse poimin kirjasta viisi vinkkiä jaettavaksi:

 1. Kirjoita ensin eli varaa aikaa kirjoittamiselle säännöllisesti, pidä kirjoittamista arvossa kalenterissakin.
 2. Kirjoita, ennen kuin olet valmis. Eli aloita, sillä kirjoittamalla ajattelet.
 3. Tee mikrotavoitteet
  Puolen minuutin mikrotavoitteella varmistaa aloittamisen. Kirjaa ne ylös itsellesi seuraavaa kirjoitussessiota varten. Ne ovat tarkoituksella naurettavan helppoja, esim. ”Avaa uusi tiedosto, nimeä se ja kirjoita työotsikko”.
 4. Snack writing eli napostelukirjoittaminen tarkoittaa nimensä mukaan kirjoittamisen palastelua. Se auttaa aloittamaan – ja lopettamaan – nopeammin.  Silloin ei tarvitse etsiä kalenterista pitkiä kirjoitusaikoja.
 5. Vapaa kirjoittaminen
  Hyödyllisessä harjoituksessa tuotetaan kokonaisia lauseita mutta ei keskitytä tekstin laatuun eikä tehdä valmista. Voit kirjoittaa mistä vain ja millä tahansa tyylilajilla.

  Esim. Johannalla ja Camillalla hykerryttäviä esimerkkejä:

  • Olin niin iloinen, että menin suihkuun vaatteet päällä
  • Vielä yksi?
  • Säätiedotus merenkulkijoille
  • Yy, kaa, koo – nyt lähtee 
  • Mä tein sen taas.

Harjoitus on loistava persoonallisen äänen etsinnässä asiatekstiin. Harjoituksen tarkoituksena onkin hiljentää sisäinen kriitikko. Se on myös keino kirkastaa ajatuksia ja taltuttaa tekstin muokkaushimoa.

Kirjan kustantaja on ArtHouse.

Lisää vinkkejä löydät myös Asiantuntijan omasta työkirjasta tai blogistani, esimerkiksi rakenteesta.