Millainen on toimiva tiedote – pieni analyysi

Silmiini osui tiedote kulttuurialan arvostuksesta (STT 29.3.2023). Siinäpä oli niin monta uutiskriteereihin osuvaa kohtaa, että teen kymmenen kohdan pika-analyysin siitä, miksi tämä teksti minusta toimii.

  1. Ensikin, tiedote nappaa hienosti ajankohtaiseen kulttuurin luksuspalvelu-teemaan ja tuo siihen uuden näkökulman: kulttuuri ei olekaan pelkkä menoerä vaan osa kansantaloutta.

 

  1. Alussa taustoitetaan lyhykäisesti nykyistä tilannetta. Sitten se kyseenalaistetaan, tulee ”mutta”, joka laittaa tekstin liikkeelle. Samalla se pyrkii kumoamaan vanhaa tietoa, ajattelumallia.

 

  1. Samalla vallitseva tilanne on myös epäkohta, ongelma, jolle pitäisi tehdä jotain. (Journalismin yksi tehtävä on tuoda esiin yhteiskunnan epäkohtia, siksi ongelmat usein kiinnostavat journalisteja.)

 

  1. Ongelmalle tiedotteen lähettäjä, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme, tuo vaihtoehtoisen mallin, ratkaisun: ei köyhäinapua vaan investointeja työllistävälle alalle, arvostusta lisää myös sanatasolla.

 

  1. Teksti myös perustelee luvuin kulttuurialan työllistävyyttä vertailemalla ja suhteuttamalla muihin aloihin ja maihin. (Nämä luvut pitää tietysti pystyä perustelemaan, jos toimittaja soittaa ja kysyy, mistä luvut on saatu.)

 

  1. Teksti on napakka, virkkeet lyhyehköjä, punainen lanka säilyy ja suorat lainaukset tuovat eloa. Pienellä muokkauksella toimittaja saa tästä valmiin jutun.

 

  1. Tiedotteen tyyli on reipas, siinä sanotaan suoraan. Se väittää jotakin. Se uskoo asiaansa. (Ei aina mahdollista, eikä ongelmatonta, varsinkaan tutkimustyöstä tiedotettaessa. Mutta se on helppo vastaanottajalle, se synnyttää tunteita ja ajatuksia, jolloin aiheesta tehdään todennäköisemmin juttuja.)

 

  1. Kiinnostavaa on toisaalta se, mitä tiedotteessa EI sanota. Nimittäin siinä ei perustella lainkaan, miksi kulttuuri on tärkeää. Se on tiedotteen itsestäänselvyys.

 

  1. Hyvä kuva – teknisesti että sisällöllisesti – on myös oleellinen osa tiedotetta: edustava(n) haastateltavan kuva kiinnittää sekin tässä tiedotteessa varmasti toimittajan huomion.

 

  1. Toimittajan omat kiinnostukset vaikuttavat tietysti nekin: itseäni kulttuurikeskustelu sekä kielen käytön tavat kiehtovat ja siksi varmaan osin avasin tiedotteen luettavaksi.