Miltä kuulostat? Vakuuta äänelläsi

– Vaikka puhujan faktat ovat kunnossa, mutta hän puhuu narisevalla tai innottomalla äänellä, viesti menee ohi. Tai kuulijan huomio kiinnittyy juuri ääneen eikä sisältöön.

Näin sanoo Sara Rouvinen, Sanaboxin ääni- ja esiintymiskouluttaja.

Ääni on siis tärkeä vaikuttamisen väline. Ja teamsit, zoomit, videot, kelat ja podcastit vielä korostavat äänen merkitystä: jos ääni tökkii, alkaa helposti ontua koko homma.

Siksi kolme helppoa paremman puheen vinkkiä:

  1. Liikuta kunnolla huuliasi, artikuloi superhuolellisesti. Mieluummin yli kuin ali. Silloin puhetta on helpompi seurata niin silmillä kuin korvilla – varsinkin etäisyyksien päässä.
    Kokeile vaikka itseksesi, mitä pikkuisen liioiteltu huulien käyttö tekee puheellesi. Veikkaan, että selkeyttää ja kirkastaa ääntäsi.
  1. Juo vettä. Vesi voitelee äänihuulia, jolloin ei tarvitse rykiä ja ääni kestää paremmin. Vältä ennen puheenvuoroa ainakin isoja määriä kahvia, teetä, alkoholia ja suklaata – ne tuppaavat kuivattamaan suuta ja kehoa.
  2. Lämmittele ääntä. Itse tykkään kovasti leukoja rentouttavasta rrr-kielipäristelystä.
    Täältä löydät lisää lämmittelyitä: https://areena.yle.fi/1-4341869

 

Kuulostele ääntäsi ilman liiallista itsekriittisyyttä: miten puhut eri tilanteissa, eri ihmisille tai eri tunnetilassa. Rooli vaikuttaa myös paitsi sanastoon myös äänenkäyttöön. Esimerkiksi oma kotiväkeni sanoo: ”No nyt sä puhut taas kouluttajaa!”

Eri tavat puhua eivät tietenkään ole pahasta, jos ne palvelevat tarkoitustaan. Yhtä kannattaa kuitenkin varoa: asiantuntijanarinaa! (Termin lanseerauksesta kuuluu kiitos Nina Alivirralle.)

Moni asiantuntija tuntuu nimittäin ottaneen tavaksi narisevan äänen. Tai sitten he puhuvat liian matalalta, joka saa aikaan narinaa.

Narina ei tuo lisää vakuuttavuutta, vaan se luo tympeyttä. Sen lisäksi narina vahingoittaa äänihuulia. Oma luonnollinen, terve ääni onkin paras viestinvälittäjä.

Saran hyviä äänenkäytön neuvoja löytyy lisää myös Asiantuntijan omasta viestintätyökirjasta, jonka voit tilata verkkokaupasta: https://holvi.com/shop/n7HWWC/