Kahdeksan kysymyksen kirja asiantuntijan apuna

Asiantuntijan oma viestintätyökirja muuttui viimein paperiksi ja musteeksi.

Kirja sai alkunsa, kun leikilläni sanoin asiakkaalle, että viestintäkoulutuksiini on kertynyt materiaalia jo kirjan verran. Ja niin sitä oikeasti parin vuosikymmenen aikana olikin.

Samoihin aikoihin mietin, mitä vuosikymmenistä on jäänyt ikään kuin perinnöksi annettavaa. Olen ajatellut kouluttamistyöni ennen kaikkea auttamiseksi. Siksi oli mukava ajatus, että voisi auttaa vielä isompaa joukkoa tutkijoita ja muita asiantuntijoita kirjan avulla.

Halusin kirjallani myös maadoittaa asiantuntijaviestintää. Ismien ja vinkkivitoslistojen keskellä viestintä möhkälöityy tai sirpaloituu, jolloin homma ei toimi. Kirjassani kokosin kokonaisuuden kahdeksan kysymyksen ympärille. Koska niihin (melkein) kaikki viestintä kietoutuu.

Lienee siksi paikallaan, että elän kuten opetan ja vastaan kahdeksaan kysymykseen kirjasta.

Kahdeksan kysymystä kirjalle

 1. Mikä?            
  Viestinnän käsikirja, työkirja ja muistikirja asiantuntijalle.

 2. Miksi?            
  Viestintä on iso osa tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden työtä. Silti moni jää viestintätyössään puurtamaan yksin. Siksi tämä kirja tulee kaveriksi. Se auttaa tekemään toimivaa viestintää, aikaa ja hermoja säästävällä tavalla. 

 3. Kenelle?         
  Kaikille yleistajuisen viestinnän tekijöille: asiantuntijoille, tutkijoille, apurahansaajille, hankkeiden ja projektien jäsenille. 

  Jos olet alussa asiantuntijaviestinnässä, saat hahmoa kokonaisuudesta sekä käytännön keinoja yleistajuistamiseen. Jos taas olet jo kokeneempi viestijä, saat toivoakseni vahvistusta, lisävinkkejä ja uusia ajatuksia.

 4. Mitä?  
  Kirja esittää kysymyksiä, jotka jokaisen viestijän pitää kysyä itseltään. Kysymyksiä tarvitaan paitsi viestinnän suunnitteluun myös jokaiseen tekstiin ja puheeseen. Vastauksien löytämisessä auttavat kirjan toimiviksi testatut ohjeet, työkalut ja mallit. Lisävinkkejä saat kolmen kokeneen viestijän haastatteluista. 

 5. Miten?           
  Voit lukea kirjaa oppaana, käyttää sitä harjoituskirjana tai pitää muistivihkona. Voit edetä kannesta kanteen tai selailla sieltä täältä. Poimi itsellesi sopivat palat, kertaile ja tee omaan tahtiin. Toivon, että kirja kuluu käytössäsi hiirenkorville!

 6. Milloin?          
  Kirja kulkee rinnallasi viestijätaipaleesi ja hankkeittesi alussa, välissä ja lopussa. 

 7. Missä?           
  Kirja auttaa sinua viestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa. Se auttaa sinua jokaisen tekstin teossa. Se muistuttaa, mitä on hyvä tehdä haastattelussa, raportissa, tiedotteessa tai somessa. Melkein missä vain, jossa puhuttelet muita kuin oman alasi ihmisiä.
 8. Millaisin seurauksin? 
  Toivon, että kirja auttaa sinua näkemään, mitä haluat tehdä viestinnän saralla. Uskon, että saat hallinnan tunnetta, viestit paremmin, säästät aikaa ja viestintästressitasosi laskee. 

  Toivon myös, että saat lisää rohkeutta viestiä. Sillä aikamme tarvitsee asiaansa syvällisesti perehtyneitä asiantuntijoita.  Sellaisia, jotka osaavat nostaa oleelliset asiat esille ja tuovat uusia näkökulmia elämämme tueksi. Jotka selittävät meille maailmaa. Ja esittävät meille kysymyksiä siitä.
Tipu pitää kynää
Tietoiskutipu seikkailee kirjan sivuilla. Kuvittajana tyttäreni Linnea Ukkonen.

Lisää luettavaa