Rakenne on ystävä

Joskus olen järkyttävä jäärä. Esimerkiksi tekstirakenteiden kohdalla änkyröin pitkään, että kirjoittamisessa valmiit rakenteet vain rajoittavat ja jokainen teksti on ainutlaatuinen.

Nykyään sanon, että kyllä ja ei. Jokainen teksti on toki omanlaisensa, mutta ilman rakennetta teksti tietenkin hajoaa. Yleiset rakenteet voivat muuttua liikakäytössä maneerisiksi mutta niitä voi soveltaa monin tavoin.

Parhaimmillaan tekstien rakennemallit ovat ihania ajatusten oikojia ja rajaajia. Ne auttavat kirjoittajaa järjestämään asioita tolkulliseen järjestykseen. Oleellinen löytyy helpommin ja turha karsiutuu.

Tuttu tai looginen rakenne auttaa myös vastaanottajaa hahmottamaan sanoman, mikä on asiatekstin tärkein tavoite.Asiatekstissä toimivia rakennemalleja löytyy paljon, ”ennen–nyt–tulevaisuudessa” on varmasti tunnetuin niistä. Samoin pulma & ratkaisu -malli, joka on luottokaveri joka lähtöön.

Pulma & ratkaisu
Pulma & ratkaisu on selkeä tapa järjestää tietoa: ensin esitetään ongelma ja sitten tarjotaan siihen yksi tai useampi ratkaisu. Tästä perusmallista löytyy erilaisia variaatioita.

Usein aloitetaan kertomalla henkilökohtainen tarina, jonka kautta päästään esittämään ongelma. Tosin voit aivan mainiosti mennä suoraan ongelmaan ilman tarinaakin. Ongelman jälkeen on ratkaisun aika. Ratkaisun myötä kuvataan uutta tilannetta ja sillä perustellaan, miksi on tartuttava toimeen.

Pulma-ratkaisun selostus

Ja-mutta-siksi 
Oma suosikkini asiatekstien rakenteista on tiedeviestijä Randy Olsonin tunnetuksi tekemä tarinan ABT-malli eli And, But, Therefore – suomennettuna Ja, Mutta, Siksi. Malli on jalostettu pulma & ratkaisu -malli. Sen voima on paitsi tarinallisuudessa myös loogisuudessa.

Tutkijana uransa aloittanut Olson huomasi asiantuntijoiden jäävän listaamaan faktoja tarjoamatta jännitettä. Malli on muotoa ”ja, ja, ja”. Se on staattinen eikä kannusta lukemaan loppuun asti.

Olsonin mallissa esitetään Asia 1 ja asia 2, mutta asia 3 aiheuttaa ristiriitaa, ongelman tai muutoksen. Se tuo jännitteen tekstiin. Siksi-osuus kertoo, mitä tilanteesta seuraa tai miten ongelma voitaisiin ratkaista.

Alku, keskikohta ja loppu?
Valkoisen paperin kammon tai kiireen iskiessä käytän omaa Asiatekstin perussapluunani. Se on simppelin toimiva malli melkein kaikkeen – itse olen käyttänyt sitä juttuihini, tiedotteisiin, bloggaukseen, kolumneihin ja pariin raporttiin.

Täytettävän mallin voit ostaa verkkokaupastani. Kaupanpäällisenä saat 10 euron alennuskoodin Asiantuntijan oman viestintäkirjan ostamiseen, josta malli myös löytyy.